TESTSÚLY KONTROLL

Az általam kipróbált, és ajánlott módszer „tízparancsolata”.

  1. Nyugodtan hihetsz a mérlegnek és a BMI-nek. (Testtömeg index). Ha optimális a súlyod, akkor sem árt odafigyelni az egészséges táplálkozásra, de ha túlsúlyos vagy, tegyél ellene, különben számolnod kell a következményeivel: szív, érrendszeri problémák, diabetes. (Magyarországon emiatt évi 4000 amputáció van, és 1000 ember lesz vak.) Az ne vigasztaljon, hogy más is túlsúlyos, mert senkit nem nyugtat meg az amputáció után, ha a szomszéd ágyon fekvőből is levágnak egy darabot.
  2. Ne tévesszen meg, hogy még nem érzed a zsír, a cukor, a túlsúly káros hatásait. Minden függőségnek (cigaretta, alkohol, drog, zabálás) idő kell, hogy tönkretegye a szervezetet, de utána már rendszerint nincs visszaút.
  3. Ne rágódj a múlton, mindegy miért híztál el, a feladat ugyanaz: ne cipeld tovább a 10-20, stb. kiló zsírt. Fölösleges a genetikára hivatkozni, vagy irigykedni azokra, akik bármennyit ehetnek: neked ez van, ezen kell változtatni. A jövő pedig ma kezdődik!
  4. Ne higgy a csodaszerekben és más csodákban, amivel bármennyit ehetsz, fogysz. De még a jó fogyókúra is csak egy átmeneti megoldás, és visszajönnek a kilók, ha ezt nem követi egy életforma váltás, kevesebb evéssel, több mozgással. Fordítsuk meg! Kezdjük el az egészséges táplálkozást, aztán néha jöhet egy-két nap böjt.
  5. Az éhségérzet nélküli csökkentett kalória-bevitel elsősorban kisebb energiatartalmú, és alacsony glikémiás indexű ételekkel érhető el. Kevesebb zsír, cukor, liszt, helyette több saláta, zöldség, gyümölcs, magvak, hal, sovány tejtermék, leves. Ennek megfelelően „újra meg kell tanulni főzni”, vagyis keresni kell azokat a régi, vagy akár új recepteket, amelyek segítenek finom és mégis egészséges ételeket készíteni.
  6. Emellett szokjunk rá, hogy kevesebbet együnk. Ez nem jelent koplalást, csak nem annyit kell enni, amennyi belénk fér, hanem annyit, ami után már nem vagyunk éhesek. Ebben segít, ha lassan eszünk, hagyunk időt a táplálék felszívódására.
  7. A normál étkezési időn kívüli „nassolásokat” kerülni kell, illetve ki kell váltani pl. gyümölccsel, magvakkal. (Ez utóbbit módjával.) A helytelenül „üdítőnek” nevezett, szintetikus adalékokkal ízesített cukros vizek helyett pedig igyunk hideg vizet, facsart gyümölcslevet, vagy finom és egészséges Aloe Vera Plust, higított Tre italt.
  8. Ha sikerül átállni az egészséges étrendre, az még nem jár fogyással, csak súlytartással. A kilókat a heti 1-2 böjtölős napon lehet leadni, amikor egy főétkezést kiváltunk NeoLife Shake-kel, gyümölccsel, vagy NeoLife Barral. Tehát amit ajánlok, az egy lassított, könnyített fogyókúra, nem kell hónapokig folyamatosan koplalni.
  9. Ezért ne várjuk türelmetlenül az eredményt, nem az a lényeg, hogy mennyi idő alatt fogytunk le, hanem az, hogy ne hízzuk vissza, tehát ne álljunk vissza a régi étrendünkre. A koplalást nem lehet megszeretni, de az egészséges ételeket igen: egy idő után kifejezetten undorítónak találjuk a zsírban tocsogó húsokat, a minden ízt elnyomó cukrot. Nézzük meg a vegetáriánusokat: nem is kívánják a húst.
  10. Ne legyünk bigottak, semmiről nem kell teljesen lemondani, csak mértékkel kell fogyasztani. A hús, az édességek ünnepi ételek, ha mindennapossá válnak, mi lesz az ünnepi? A néha már napi három húsételről fokozatosan le kell menni a heti háromra, az édesség pedig tényleg maradjon az ünnepekre.

Vélemény, hozzászólás?