Probiotikumok – amikor a jó bacik segítenek!

Egyre több kutatás igazolja, hogy az étrendbe beiktatott jó baktériumok jótékony hatást gyakorolhatnak a bélmikroflórára, ellensúlyozzák a rossz baktériumokat, javítják a vastagbél egészségét, sőt, akár az immunrendszerünket is erősíthetik!

MIT TESZNEK ÖNÉRT A PROBIOTIKUMOK:

SZABÁLYOZZÁK A BÉLMŰKÖDÉST

Segítség az emésztésben: a probiotikumok segítenek helyreállítni a normális bélműködést, sőt bizonyos emésztőenzimek termelődését is elősegítik.

Segítenek a laktóz-érzékenységben:

A laktáz kiválasztása révén, amely egy olyan enzim, amely segít a tejtermékekben található laktóz megemésztésében, a probiotikumok jótékony hatással vannak azokra, akik laktázhiány matti emésztési problémáktól szenvednek 4,5,6,7.

Gátolják a patogén baktériumok fejlődését: a probiotikumok tejsavat termelnek, ezáltal növelik a belek savasságát, és gátolják a betegséget okozó olyan baktériumok fejlődését, mint például: a Clostridium, Salmonella, Shigella, vagy az E. coli.

Segítik az ásványi anyagok felszívódását: a probiotikumok a bélrendszer megemelkedett savasságának köszönhetően fokozzák az ásványi anyagok – pl. a kalcium – felszívódását.

Megelőzik a hasmenést: egy 39 randomizált-kontrollált és közzétett klinikai vizsgálatot összevető metaanalízis kimutatta, hogy a probiotikumok hatékony és biztonságos módszert jelentenek az akut gyermekkori hasmenés megelőzésében és kezelésében.8,9,10 A probiotikumok ugyancsak segíthetnek az utazás, illetve az antibiotikumok által okozott hasmenés megelőzésében.11,12

HOZZÁJÁRULNAK A VASTAGBÉL EGÉSZSÉGÉHEZ

Segítik az egészséges vastagbél sejteket: Az olyan jó baktériumok, mint a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok azon kívül, hogy csökkentik a toxikus/mutagén összetevők szintjét, aktív támogatást nyújtanak a vastagbél sejtjeinek.13

Amikor a jótékony mikroflóra a vastagbélben rostokat emészt, rövidláncú zsírsavak jönnek létre.

A vastagbél szövetei elsősorban ebből nyernek energiát. Tehát, az említett rövidláncú zsírsavak szintjének emelése segíthet abban, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a vastagbél krónikus állapotait.

A vastagbél méregtelenítése: az egészséges jótékony mikroflóra populáció ugyancsak kulcsfontosságú szerepet tölt be a vastagbél veszélyes vegyi anyagoktól való méregtelenítése által. Csökkentik számos toxikus vagy karcinogén metabolit termelődését. A Lactobacillus acidophilus például, gátolhatja egyes rákkeltő aminok és enzimek képződését a bélben.

AZ IMMUNRENDSZERT TÁMOGATJÁK

Erősítik az immunrendszert: jobban fejlődik és működik az immunrendszer a veleszületett immunitás megerősítése révén. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a probiotikum-fogyasztás segít az egészség megőrzésében azáltal, hogy csökkenti a mindennapos fertőzések és megbetegedések előfordulását.14,15

Természetesen előzik meg a fertőzést: a probiotikumokat összefüggésbe hozták számos antibiotikus hatású anyag – köztük az acidophilin és a bacteriocin – termelésével, amelyek segítenek kordában tartani a patogén baktériumok és gombák, mint pl. a Candida szintjét. Nemrégiben egy kutatás rámutatott, hogy a probiotikumok fokozhatják a gyermekek immunrendszerének egészségét, és megelőzhetnek számos vírus- és baktériumfertőzést. 16,17

Enyhítik a gyermekek élelmiszerallergiáját: a kutatások arra is rámutattak, hogy az allergiás rendellenességek által veszélyeztetett családokban született babáknak adott probiotikumok csökkentik az atópiás dermatitisz előfordulását.

MIÉRT EGY ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ

Az egészséges egyensúlyban lévő bélflórának étrendünk és életmódunk miatt számos kihívással kell szembenéznie, ezért egyre lényegesebb a probiotikumokat tartalmazó táplálékkiegészítők bevitele. Az említett kihívások között említhetjük az étrendet, az alkoholfogyasztást, a felírt antibiotikumokat, illetve az életkort.

A tipikus modern étrend feldolgozott, természetes rostokban szegényes élelmiszerekből áll, ami nem kedvez a baktériumok megfelelő fejlődéséhez. Ráadásul, az alkoholfogyasztás és a mérgező anyagok hatására csökken a jó baktériumok száma, ami a mérleget a rossz baktériumok javára billenti el. Kétségtelen ugyan, hogy a felírt antibiotikumoknak kiemelkedő szerep jut a fertőzés leküzdésében, az antibiotikumok azonban amellett, hogy elpusztítják a rossz baktériumokat, amelyek legyőzésére hivatottak, ugyancsak kiirtják a jó baktériumokat. Habár bizonyos élelmiszerek, mint pl. a tejtermékek tartalmaznak probiotikumokat, előfordulhat, hogy ezek nem a megfelelő élő probiotikumok, vagy a bennük lévő baktériumtörzs nem éli túl a gyomor savas közegét. A probiotikus táplálék-kiegészítők alkalmazása képes biztosítani a megfelelő mennyiségű és típusú aktív probiotikus kultúra bevitelét.

 A HELYES PROBIOTIKUS ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

MIRE FIGYELJÜNK:

Manapság számos magát hatékonynak kikiáltó probiotikus táplálék-kiegészítő termék beszerezhető.

 Jóllehet ezek a termékek különböző baktérium nemzetségeket, fajokat vagy akár azonos fajhoz tartozó eltérő baktériumtörzseket tartalmaznak, nem minden probiotikumként eladott mikrobánál tesztelték embereken az egészségre gyakorolt hatást.

Így tehát, nem minden terméktől várhatjuk el hogy hatásos legyen. Ráadásul az élő kultúra jelenléte alapvetően fontos a hatékonyság szempontjából. A British Medical Journal18 lapjain közzétett tanulmány rámutatott, hogy a boltok polcain felsorakoztatott számos probiotikus táplálék-kiegészítő nem vagy alig tartalmazott aktív baktériumot. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a megfelelő probiotikus táplálékkiegészítő kiválasztásánál:

• Élő kultúra jelenléte: a probiotikumoknak elfogyasztáskor élőnek és aktívnak kell lenniük, és meg kell őrizniük aktivitásukat amíg a béltraktusba jutnak annak érdekében, hogy kifejthessék egészségre gyakorolt jótékony hatásukat.

• Élelmiszereredet: a tejtermékekben fellehető tejsavbaktériumokat évezredek óta használjuk joghurt, sajt és erjesztett tej készítésére. Az előállított tejtermékekből jótékony baktériumok bizonyítottan elősegítik a mikroorganizmusok egészséges egyensúlyát a gasztrointesztinális traktusban.

• Klinikailag tesztelt baktériumtörzsek széles köre:minden jótékony baktériumtörzs egyedülálló. Kivétel nélkül különleges enzimeket termelnek, más toxikus anyagokat semlegesítenek, és eltérő területeken telepszenek meg a bélrendszerben. Éppen azért, a klinikailag igazoltan jótékony organizmusok széles spektruma javallott.

Egy a közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy különféle probiotikus törzsek kombinációja szemben az egyszerű törzsekkel-a potenciálisan patogén baktériumok – a rossz baktériumok – esetében csökkenti a bélben való megtelepedés képességét (19.)

• Koncentrált: az aktív probiotikumokból álló koncentrált táplálékkiegészítők az igazán értékesek, mivel sokkal több jótékony baktériumot tartalmaznak, mint a hagyományos élelmiszerek – mint a joghurt, vagy az acidophilust tartalmazó tej – és alkalmasabbak a mindennapi fogyasztásra.

• Hatásos, garantált a bevitel: a maximális jótékony hatás elérése értekében a táplálék-kiegészítőnek hatásosnak kell lennie – megfelelő számban kell élő mikroorganizmust tartalmaznia – és ezeknek a baktériumoknak védelmet kell nyújtani a gyomorsav ellen, ami képes akár inaktiválni ezeket. Ez a védelem biztosítja a bejutást a bélbe, ahol a probiotikumok kifejtik jótékony hatásukat.

ACIDOPHILUS PLUS™ A GNLD-TŐL

A GNLD jótékony baktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítője, az Acidophilus Plus, a hatékonyságot ötvözi a technológiával, hogy biztosítsa az élő mikroorganizmusok számára, hogy túléljék a gyomorsavat és eljussanak a bélbe, ahol az életképes organizmusok támogatást nyújtanak az optimális emésztő és bélrendszeri egészség számára.

• Minden egyes kapszula ötmilliárd élő mikroorganizmust rejt magában – ami megfelel 10 adag joghurtnak – Mindezt egyetlen napi adagban!

• Ön feldolgozott tejtermékekből izolált jótékony baktériumokat kap, tehát a jótékony hatást extra kalóriák nélkül élvezheti.

• Az Acidophilus Plus öt klinikailag igazolt tejsav-termelő baktérium egyedülálló keverékét tartalmazza:

Lactobacillus acidophilus,

Lactobacillus bulgaricus,

Lactobacillus paracasei,

Bifidobacterium animalis illetve

Streptococcus thermophilus.

(20,21,22,23,24,25,26)

• A páratlan Gel-Gard belső védelmi rendszer biztosítja a célba jutást, védelmet nyújt a k

íméletlen gyomorsavval szemben, és garantálja, hogy minél több baktérium jusson el élve a bélrendszerbe.

 CÉLZOTT BEVITELI TECHNOLÓGIA

Az egyedülálló Gel-Gard Enteric Protection System biztosítja a jótékony hatású kultúrák megfelelő helyre juttatását A technológia lényege, hogy a baktériumokat olyan speciális zselés poliszacharidba burkolják, ami nem oldódik a gyomor savas közegében. Ez azután egy zselés kapszulába kerül. Amikor a kapszula eljut a gyomorba feloldódik, és tartalma egy Gel- Gardnak elnevezett oldhatatlan mátrixot alkot. A Gel-Gard mátrix összefogja és megvédi a baktériumokat, amíg a bélbe jutnak, ahol aztán feloldódik és kiengedi a baktériumokat. Ekkor az említett probiotikumok megtapadnak a bél falán és kifejtik jótékony hatásukat.

Bibliografia:

1. 2009 Feb. Human Microbiome Project [Internet]. National Institutes of Health, Bethedesa, MD: US Dept of Health and Human Resources. [cited 2009 Feb]. Elérheto: www.nihroadmap.nih.gov/hmp/

2. 2009 Feb. Probiotics. Euromonitor International. [cited 2009 Feb]. Elérheto:http://nutritionbusinessjournal.com/

3. Mast C, ed. As Digestive Problems Bloom, So Do Sales of Probiotics and Other GutSupplements. Nutr Bus J. 2008 Aug;XII (8): 19-21

4. Virta P, et al. 1993. The Effect of a Preparation Containing Freeze-Dried Lactic Acid Bacteria [L. acidophilus LA-5

(LA-1) and Bifidobacterium TB-12] on Lactose Intolerance. External Report, Pharmacia, Finland.

5. Saltzman JR , et al. A randomized trial of Lactobacillus acidophilus BG2FO4 to treat lactose intolerance. Am J Clin Nutr. 1999;69:140-146.

6. Pelletier X, Laure-Boussuge S, Donazzolo Y. Hydrogen excretion upon ingestion of dairy products in lactose-intolerant

male subjects: importance of the live Flora. Eur J Clin Nutr. 2001;55:509-512.

7. deVrese M, et al. Probiotics—Compensation for Lactase Insufficiency. Am J Clin Nutr. 2001:421S-429S

8. McFarland LV, Elmer GW and McFarland M. Meta-analysis of Probiotics for the Prevention and Treatment of Acute Pediatric Diarrhea. Internl J Probiotics Prebiotics. 2006; 1: 63-76

9. Plummer S, et al. Clostridium difficile pilot study: effects of probiotic supplementation on the incidence of C. difficile diarrhoea. Int Microbiol. 2004;7:59-62.

10. Boudraa G, et al. Effect of feeding yogurt versus milk in children with acute diarrhea and carbohydrate malabsorption.

J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2001;33:307-313.

11. Hickson M, et al. Use of probiotic lactobacillus preparation to prevent diarrhea associated with antibiotics: randomized double blind placebo controlled trial. BMJ. 2007 Jul 14;335(7610): 80

12. Bradsoliel M, et al. Effects of fermented milk containing Lactobacillus acidophilus CI1285 and Lactobacillus casei in the prevention of antibiotic-associated diarrhea: a randomized, double blind, placebo-controlled trial. Can J Gasroenterol. 2007 Nov; 21 (11):732-6

13. Saikali J. Fermented milks, probiotic cultures, and colon cancer. Nutr and Cancer. 2004; 49:14-24.

14. Gill HS, et al. Enhancement of immunity in the elderly by dietary supplementation with the probiotic Bifidobacterium lactis. Am J Clin Nutr. 2001; 74:833-836

15. Salminen SJ, Gueimonde M, Isolauri E. Probiotics that modify disease risk. J of Nutr. 2005;135(5):1294– 1298.

16. Alvarez-Olmos MI, Oberhelman RA. Probiotic agents and infectious diseases: a modern perspective on a traditional therapy. Clin Infect Diseases. 2001;32(11):1567–1576.

17. Lin JS, et al. Different effects of probiotic species/strains on infections in preschool children: A double-blind, randomized, controlled study. Vaccine. 2009 Feb 11;27(7):1073-9

18. Hamilton-Miller JM, Shah S, and Smith CT. “Probiotic” remedies are not what they seem. BMJ. 1996 January 6; 312(7022): 55–56.

19. ollado MC, Meriluoto J, and Selaminen S. In vitro analysis of probiotic strain combinations to inhibit pathogen adhesion to human intestinal mucus. Food Rsrch Intl. 2007 June; 40 (5): 629-636

20. Black FT, Anderson PL, Orskov J, Gaarslev K, Laulund S. Prophylactic ef?cacy of Lactobacilli on traveller’s diarrhoea. Travel Med. 1989; 7: 333-335.

21. Lidbeck A and Nord C E. Lactobacilli in relation to human ecology and antimicrobial therapy. Intl J Tissue Reac. 1991;13(2):115-22.

22. D’Souza AL, et al. Probiotics in prevention of antibiotic associated diarrhoea: metaanalysis. BMJ. 2002;324:1361

23. Hove H, Nordgaard-Andersen I, and Mortensen PB. Effect of lactic acid bacteria on the intestinal production of lactate and short-chain fatty acids, and the absorption of lactose. Am J Clin Nutr. 1994;59: 74-79

24. Nord CE, et al. Oral supplementation with lactic acid bacteria during intake of clindamycin. Clin Microbio & Infect. 1997;3(1): 124-132

25. Lewis SJ and Freedman AR. Review article: The use of biotherapeutic agents in the prevention and treatment of gastrointestinal disease. Aliment Pharmacol Ther. 1998 Sep;12(9):807-22.

26. Salminen S, et al. Demonstration of safety of probiotics—a review. nt J Food Microbiol. 1998 Oct 20;44(1-2):93-106. Hasznos információk:· www.usprobiotics.org· http://nccam.nih.gov/health/probiotics/ “Get the facts. An introduction to Probiotics.” National Center for Complementary and Alternative Medicine, National Institutes of Health.