Csontritkulás

A kalcium, a magnézium és a D-vitamin egymással szorosan együttműködve a legfontosabb szerepet tölti be a csontok fejlődésében és egészségének hosszú távú megőrzésében. Emellett azonban számos egyéb feladatot is ellátnak a szervezetben. Az alábbiakban egy rövid körkép az említett 3 tápanyaggal kapcsolatos legfrissebb felfedezésekről.

 KALCIUM

Sokan a kalciumot a csontok táplálásával és a csontok egészségének biztosításával hozzák kapcsolatba. A kutatók és az egészségügyi szakértők azonban tudják, hogy a kalcium sokkal több területen játszik fontos szerepet.

•Izom összehúzódás: ha szervezetünkben nincs elegendő kalcium, az izomgörcsök gyakorivá válhatnak. Az összefüggés annyira nyilvánvaló, hogy ma már a lefekvés előtti kalciumfogyasztás igen elterjedté vált, mert így az éjszakai görcsök zömét hatásosan előzhetjük meg.

•Szív- és érrendszer egészsége: a szív- és érrendszer egészségének egyik legfőbb feltétele, hogy ereink a szívveréssel szinkronban, a vérnyomásnak és a véráramlási szükségletnek megfelelően képesek-e kitágulni, ill. összehúzódni. Ismert tény, hogy a kalcium közvetlen szerepet játszik az érrendszer működésében, és hatással van a vérnyomásra és véráramlásra. 5

•Valamint… a kalcium további fontos feladatok ellátásában is szerepet játszik.

Ilyen például a hormon-és enzimkiválasztás valamint az impulzus átvitel az idegrendszerben.

TUDTA-E?

Szervezetünkben a kalcium felszívódási képessége a korral együtt változik.

Minél idősebbek vagyunk, annál alacsonyabb a felszívódási képesség.

A gyermekek esetében, akiknél a csontképzéshez kiemelt mennyiségű kalciumra van szükség, a felszívódás 60%-os. Később a felszívódás 15- 20%-ra csökken a felnőttek esetében, majd ez a romló tendencia tovább folytatódik és ez a magyarázat arra, hogy az 50 év felettieknél magasabb az ajánlott napi kalcium mennyisége.

MAGNÉZIUM

A kutatások folyamatosan igazolják a magnézium fontosságát a szervezet biokémiai és fiziológiai működésében.

•A szív egészsége: a magnéziumhiány egyik legkomolyabb tünete a szívritmuszavar, ami akár szívkoszorúér görcshöz is vezethet.6 A Journal of the american academy of nurse Practitioners 2009. decemberi számában megjelent friss tanulmány szerint „a  magnézium szájon át történő pótlólagos bevitele ajánlott” minden szív- és érrendszeri betegségben szenvedő vagy azzal kiemelten veszélyeztetett férfi számára, valamint mindazoknak, akik nem biztosak abban, hogy étrendjük tartalmazza a megfelelő mennyiségű magnéziumot.7

•Vérnyomás: járványügyi bizonyítékok igazolták, hogy a magnézium fontos szerepet játszhat a vérnyomás szabályozásában.

8 Egy 6 éven át tartó tanulmány szerint a nőknél csökkent a magas vérnyomás kialakulásának veszélye mikor étrendjükön keresztül megnövelték szervezetük magnéziumszintjét.9 A magas vérnyomás megelőzésével, felderítésével, értékelésével és kezelésével foglalkozó Joint national committee megállapította, hogy a magnéziumban gazdag étrend pozitívan befolyásolja a magas vérnyomású emberek életstílusát.

•Diabetes: a magnézium fontos szerepet játszik a szénhidrátok metabolizmusában. Képes befolyásolni az inzulin (a vércukorszint szabályozását támogató hormon) termelését és működését. A vér alacsony magnéziumszintje gyakori a 2-es típusú diabetesben szenvedőknél.10 Egy 2007-es meta analízis (több hasonló vizsgálat adatainak, eredményeinek összevont, összegző elemzése) legfrissebb adatai alapján 100 mg magnézium 15%-kal csökkentette a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát.11

•A vastagbél egészsége: a Minnesota Egyetemen működő school of Public Health kutatói bebizonyították, hogy 35.196, átlagosan 61 éves nő közül azoknál, akiknél a legmagasabb volt a magnézium bevitel (több mint 356 mg naponta) 25%-kal alacsonyabb volt a vastagbélrák előfordulásának veszélye.12

TUDTA-E?

A magnézium a negyedik legelterjedtebb ásványi anyag szervezetünkben. Körülbelül 50%-a a csontokbantalálható.

 D-vitamin

 Adolf Otto Reinhold Windaus, egy német kémikus fedezte fel, aki 1928- ban elnyerte a Kémiai Nobel-díjat a szterolokkal és azok vitaminokkal való kapcsolatai terén végzett munkásságáért. A D-vitamin egyedülálló a tápanyagok között, mivel ez az egyetlen olyan tápanyag, amely úgynevezett „prohormon”, azaz egy hormonnak az előanyaga… bár a vitamin maga semmilyen hormonális tevékenységet nem végez. Két formában fordul elő: D2-vitamin és D3-vitamin. A D2-vitamint a növények állítják elő egy természetes szterolból, az ergoszterolból, míg a D3-vitamin az emberek és az állatok bőrében termelődik a koleszterin egy természetes formájából (a 7-dehidrokoleszterinből) a nap UVB sugarainak köszönhetően. Mindkét vitamin aktív formában van jelen az ember szervezetében.13 Az egészségügyi szektorban dolgozó kutatók közül néhányan meg vannak győződve arról, hogy mindannyian egy válságos időszakon megyünk keresztül a D-vitamin hiány miatt. A napfény a D-vitamin elsődleges forrása, ám mivel egyre inkább tisztában vagyunk a napsugarak bőrrák keltő hatásával és egyre kevesebbet tartózkodunk a szabad ég alatt, egyre nagyobb azoknak az aránya, akiknek a szervezetében a D-vitamin nem éri el az optimális szintet.14

•Számos veszély forrása lehet, ha hiányzik a szervezetből: az elégtelen D-vitamin fogyasztás kapcsán fogékonyabbá válhatunk bizonyos krónikus megbetegedésekre; ilyen lehet például a magas vérnyomás, a rák, a periodontális (fogínybetegségek) betegségek, a szklerózis multiplex, a krónikus fájdalom szindróma15, a szezonális affektív zavarok (hangulatzavarok), a perifériás artériás betegség16, a kognitív deficit17, és néhány autoimmun betegség18, köztük az 1-es típusú diabetes.

•Metabolikus szindrómák: X szindrómaként is ismert tünetegyüttes, melyet újabban a D-vitamin hiányával hoznak összefüggésbe. A Journal of Clinical Lipidology egy 2009-es számában publikált tanulmány kimutatta, hogy azok esetében, akiknek a vérében alacsonyabb a D-vitamin szint 31%-kal gyakrabban fordul előmetabolikus szindróma, mint azoknál, akiknél ez a szint magasabb.19

•Egészséges és hosszú élet: a Journal of Nutrition Research 2009. szeptemberi számában közzétett eredmények szerint az alacsony D-vitamin szint 150%-kal növelte a különböző halálos megbetegedések kockázatát.20

TUDTA-E?

Néhányan, akik a vér koleszterinszintjének csökkentése érdekében szedtek sztatinokat, kénytelenek voltak abbahagyni rendszeres szedésüket, mert állandó izomfájdalmak gyötörték őket. Egy tanulmány során 128 nőt és férfit vizsgáltak meg, akiknek izomfájdalmai a sztatinok szedésével voltak kapcsolatosak. Kétharmaduknak alacsony volt a D 25-hydroxyvitamin szintje (20 ng/ml alatti érték). Azoknál, akik továbbra is szedtek sztatint de mellette D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőt is fogyasztottak az esetek 90%-ában az izomfájdalmak megszűntek.

A Harvard School of Medicine vizsgálatai azt mutatják, hogy az amerikai felnőttek legalább egy harmada valamint a szívés érrendszeri betegségekkel küzdő felnőttek 75%-a D-vitamin hiányban szenved.

 A Kal-Mag Plus D az egyik legértékesebb olyan étrend-kiegészítő, mely napjainkban rendelkezésre áll. Két olyan alapvetőfontosságú ásványi anyag – a kalcium és a magnézium – jótékony hatásait ötvözi, melyek döntően képesek befolyásolni egészségi állapotunkat.

Exkluzív formulája ezen kívül D3- vitamint is tartalmaz, így a kalcium könnyebben tud felszívódni a szervezetbe. Csupán három tabletta 450 mg kalciumot és 225 mg magnéziumot biztosít ideális 2: 1 arányban valamint 3 μg D3-vitamint a könnyebb felszívódás érdekében, ill. azért, hogy a kalcium könynyebben hasznosuljon a csontszerkezetben.

A Kal-Mag Plus D kizárólag természetes eredetű összetevőkből épül fel, így biztosítja a hatóanyagok optimális felszívódását és biodiszponibilitását.

Referenciák:

1. Shils Me. Magnesium. In Modern Nutrition in Health and Disease, 9th edition. New York: Lippincott williams and wilkins, 1999; 169-92.

2. Abrahamsen B, et al. Patient level pooled analysis of 68 500 patients from seven major vitamin D fracture trials in US and europe. DIPART (Vitamin D Individual Patient Analysis of Randomized Trials) Group. BMJ. 2010 Jan 12;340:b5463.

3. Ryder KM,et al.Magnesium intake from food and supplements is associated with bone mineral density in healthy older white subjects. J Am Geriatr Soc. 2005 Nov;53(11):1875-80.

4. Carpenter TO, et al. A randomized controlled study of effects of dietary magnesium oxide supplementation on bone mineral content in healthy girls. J Clin endocrinol Metab. 2006 Dec;91(12):4866-72.

5. Dickinson HO, et al. Calcium supplementation for the management of primary hypertension in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Apr 19;(2):CD004639.

6. Saris Ne, et al. Magnesium. An update on physiological, clinical and analytical aspects. Clin Chim Acta. 2000 Apr;294(1-2):1-26.

7. Mathers Tw, et al. Oral magnesium supplementation in adults with coronary heart disease or coronary heart disease risk. J Am Acad Nurs Pract. 2009 Dec; 21(12):651-7

8. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. National Academy Press. washington, DC, 1999

9. Peacock JM, et al. Relationship of serum and dietary magnesium to incident hypertension: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study. Annals of epidemiology 1999;9:159-65.

10. Tosiello L, et al. Hypomagnesemia and diabetes mellitus. A review of clinical implications. Arch Intern Med 1996;156:1143-8.

11. Larsson SC, wolk A. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. J Intern Med. 2007 Aug;262(2):208-14.

12. Steinmetz KA, et al. Vegetables, Fruit, and Colon Cancer in the lowa women’s Health Study. Am J epid. 1994; 163: 232-235

13. Holick MF, et al. Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating concentrations of 25-hydroxyvitamin D. J Clin endocrinol Metab. 2008 Mar;93(3):677-81.

14. Vitamin D: A bright spot in nutrition. Harvard Heart Letter. Harvard Health Publications. 2009 May; 19(9)

15. Straube S, et al. Vitamin D and chronic pain. Pain. 2009 Jan;141(1-2):10-3. epub 2008 Dec 11.

16. “Vitamin D” – evidence-based monograph. Mayo Clinic. Natural Standard Research Collaboration (2008-03-01). November 2008

17. Melamed ML, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Levels and the Prevalence of Peripheral Arterial Disease. Results from NHANeS 2001 to 2004. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2008;

28 (6): 1179

18. Llewellyn DJ, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration and Cognitive Impairment. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2009 Feb; 22 (3): 188–95.

19. Holick MF. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2004 Dec;80(6 Suppl):1678S-88S.

20. Maki KC, et al. Serum 25-Hydroxyvitamin D is Independently Associated with High Density Lipoprotein Cholesterol and the Metabolic Syndrome in Men and women. J Clin Lipidology. 2009 Jul; 3(4):289-96.

 

 

Vélemény, hozzászólás?