Fogyókúra

A National Institute of Health legfrissebb kutatásai azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a  testsúlyszabályozás valamint a szív- és keringési megbetegedések és az ezzel kapcsolatos rizikófaktorok csökkenése között.1

Metabolikus szindrómának nevezzük legalább három olyan rizikófaktor együttes jelenlétét, amely megnöveli egy személy szív- és érrendszeri megbetegedésének esélyét.

Ezek a rizikó-faktorok általában a következők: magas vérnyomás, a vér glukóz vagy triglicerid szintje, túlsúlyosság és alacsony HDL szint (jó koleszterin).

„Sok embernek egyszerűbb lehet elérni egy stabil testsúlyt, mint megszabadulni egy jelentős súlyfeleslegtől, és kétségtelenül megvannak testsúlyunk megtartásának jótékony hatásai is” állítja Donald Lloyd-Jones, a Northwestern University-i Feienberg School of Mediciene gyógyászati megelőzési professzora.1

A felmérés valamennyi résztvevője közül minden túlsúlyos személy esetében – legyen szó férfiakról vagy nőkről – kimutatták a szív- és keringési megbetegedéseket okozó faktorok fokozott jelenlétét.

Súlycsökkenés? Remek! De aztán ezt a súlyt meg is kell tartani!

A felesleges kilók leadása után az is fontos, hogy súlyunkat tartani tudjuk, és ne hízzunk vissza. Meglehet, hogy az állandó testsúly megtartása fáradságos harc, de az American Journal of Clinical Nutrition nemrég publikált tanulmánya szerint a személyes diéta teljes kiőrlésű gabonából készült termékekkel való kiegészítése megfelelő segítség lehet. A rostos összetevők izolálásával, a Harvard School of Publich Health kutatói közvetlen kapcsolatot találtak a gabonafogyasztás és a hosszú távú súlynövekedés között.2

Azok, akik személyes diétájukon belül megnövelték a teljes kiőrlésű gabona mennyiségét kisebb mértékű súlygyarapodást észleltek, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen gabonából készült termékeket. Mindez arra enged következtetni, hogy a teljes kiőrlésű gabonában található egy olyan nutriens, amely képes  pozitívan befolyásolni a metabolizmust és így hosszútávon súlycsökkenést eredményez a tanulmány szerint.

Még egyszer Tre-en-en!

A teljes kiőrlésű gabona beépítése táplálkozásunkba nem mindig könnyű feladat. A Journal of Nutrition legutóbbi számában megjelent cikk szerint a teljes kiőrlésű gabona fogyasztásának növelését több tényező is akadályozza, egyrészt hiányzik a tudatosság a fogyasztói oldalról – kevesen ismerik ezen termékek jótékony hatását – másrészt az is nehézséget okoz, hogy a piacon ilyen tartalmú élelmiszert találjunk, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek a termékek ára az átlagos felett van.3

Ezt a dilemmát jól ismeri a GNLD. Már több, mint 50 éve tudja, hogy a táplálkozás a sejtek szintjén  kezdődik és hogy napjaink táplálkozási rendjében nagyon nehéz egy megfelelő tápanyagfelvételt biztosítani. 1958-ban a GNLD kutatói kifejlesztettek egy étrend-kiegészítőt, ami biztosítja azokat a lipideket és szterolokat, amelyek hiányoznak az általunk fogyasztott ételekből vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatt, vagy pedig azért, mert az ipari előállítási folyamatok során eltávolítják őket.

Ennek a kiegészítőnek a neve Tre-en-en, egy gabonakoncentrátum kizárólag a GNLD-től, teljes kiőrlésű búzából, rizsből és szójából. Mindannyian tudjuk, hogy a Tre-en-en növeli a sejtek erőnlétét és képes az energiaszintet is emelni. Most, ezek a legfrissebb kutatások igazolják azt is, hogy a túlsúlyosság kialakulása ellen is hatékony fegyver!

A Harvard egyik kutatása igazolja a GR2 Control hatékonyságát

A helyes testsúly megtartása mindannyiunk számára fontos. A pszichikai tényezőkön túl – fontosnak tartjuk, hogy formában legyünk – a túlsúly szív- és keringési zavarokat, cukorbetegséget, magas koleszterinszintet és sok más egészségügyi problémát okozhat.

A fogyókúrás módszerek száma olyan sok, hogy nem csoda, hogy az emberek öszszezavarodnak és elbátortalanodnak, ha súlyuk megtartásáról van szó.

A Journal of American Medical Association nemrég publikálta a Harvard Egyetemen folytatott kutatómunka eredményeit, amely során arra a megállapításra jutottak, hogy azok a diéták, melyek alacsonyabb vércukorszintet eredményező ételekre épülnek jobban, megkönnyítik testsúlyunk megtartását, mint azok amelyeknek alapja egyszerűen az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása.1

A harvardi tanulmány kifejezetten olyan vizsgálati alanyokat hasonlított össze, ahol az egyik fél alacsony vércukorszint emelkedést eredményező ételekből összeállított diéta szerint étkezett, míg a másik fél alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztott. Az alacsony vércukorszintre épülő diéta lecsökkenti a gyors felszívódású szénhidrátok mennyiségét, amelyek egyébként emelnék a cukor töménységét és az inzulinszintet a vérben (úgy mint a kenyér, a reggelire fogyasztott teljes kiőrlésű magvak és a koncentrált cukrok.) Ugyanakkor a diéta növeli azon szénhidrátforrások számát, melyek a cukrokat fokozatosabban adagolják, ilyenek például a teljes kiőrlésű magvak, a gyümölcsök, a zöldségek, a szárított gyümölcsök és hüvelyesek.

„Egy hagyományos, alacsony zsírtartalmú fogyókúra sokkal élesebben hat az éhségérzetre és lelassítja az anyagcserét (energiahiányt okoz), ami akadályozza a diéta betartását. Az alacsony vércukorszintre alapozó diéta mellett viszont, nincs sokkal nagyobb éhségérzetünk és képesek vagyunk metabolikus tevékenységünket is magasabb szinten tartani, ezért úgy érezzük, hogy tele vagyunk energiával” állítja David Ludwig professzor, a kutatócsoport vezetője, majd így folytatja: „Az elért eredmények azt sugallják, hogy az elfogyasztott kalóriák típusa, a mennyiségtől függetlenül, megváltoztathatja az anyagcserét.”

A tanulmány továbbá azt is megállapítja, hogy azok az alanyok, akik az alacsony vércukorszintet eredményező diétát követték, nem csupán a kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozó rizikófaktorokat kerülték el, de a fogyókúrás programot is könnyebben tartották be és ennek következtében testsúlyukat is tartósan azonos szinten tudták tartani.

A GNLD az élen jár!

Ezek az eredmények minden bizonnyal érdekesek, de a GNLD számára nem jelentenek újdonságot. A táplálkozástudomány éllovasaként a Tudományos Tanácsadó Testület (SAB) és a Global Science Network már 1999-ben elkezdett kidolgozni egy pontosan ilyen alapelvekre épülő fogyókúrás programot!

A GR2 Control program, ahogy a neve is jelzi, a vércukorszint változására épít. A „2”, a négyzet arra az egyre növekvő jótékony hatásra utal, amit egy ilyen diéta általános egészségügyi állapotunkban okoz. A fogyáson túl ez a jótékony hatás azt is jelenti, hogy csökken a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri és egyéb megbetegedések kialakulásának veszélye.

Az alacsony és magas vércukorszintet eredményező ételek közti eligazodást segíti egy speciális lista is, mely a program részeként tartalmazza a fogyasztásra ajánlott és a nem ajánlott ételeket valamint hasznos tanácsokat ad a főfogásokra és a mini-menükre vonatkozóan.

A GR2 Control garantálja számunkra a következőket:

• Egyensúlyban tartja a bevitt tápanyagokat

• Egyensúly teremt a szervezet biokémiai működésében

• Folyamatosan biztosítja a szervezetünk számára a megfelelő energiamennyiséget

A GR2 Control program kihasználja azokat a természetes folyamatokat, melyekkel szervezetünk próbálja az inzulintermelést alacsony szinten tartani, ugyanakkor elkerüli a vércukorszint ingadozást és az inzulincsapdát. Hosszan biztosítja számunkra a jóllakottság érzetét, és emellett segít folyamatos egyensúlyban tartani energiaszintünket.

Megakadályozza a zsírfelhalmozódást és gondoskodik a már felgyülemlett zsírok elégetéséről. A GR2 Control az egyik legelső olyan testtömeg-csökkentő termék, mely segít a túlsúlyhoz köthető különböző zavarok kialakulásának megelőzésében!

(1) Journal of American Medical Association, 24 Novembre 2004; volume 292, pp. 2482-2490.

Vélemény, hozzászólás?