Daganatos megbetegedések

20 millió regisztrált beteg – 20 év alatt 30 millióra fog növekedni

Új betegek száma évente – Számítások szerint 10 millióról 15 millióra fog növekedni 2020-ig! – Magyarországon évente 66.000 új regisztrált beteg, 35.000 elhalálozás.

50%-os növekedés 2020-ig!

Kemoterápia és antioxidánsok- alkalmazható együtt?

Ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés, mely a táplálkozás és az orvostudományt a leginkább foglalkoztatja napjainkban.

Eddig az volt a bevett szokás, hogy – attól tartva, hogy a kemoterápiás szerek hatékonyságát gátolhatják

– a kemoterápiás kezelések alatt mellőzték az antioxidánsoknak táplálékkiegészítők segítségével történő bevitelét.

E téma további felderítése érdekében, a több mint 70 tudományos dolgozat áttekintése sem hozott semmilyen bizonyítékot, ami az antioxidánsok és a kemoterápiás kezelés összeférhetetlenségét bizonyítaná.

Sőt az elemzést végzők arra a következtetésre jutottak, hogy az olyan antioxidánsok, mint a retinoid, az E és Cvitamin valamint a karotenoidok valójában több mechanizmusban is elősegíthetik a kezelés eredményességét. Például az antioxidánsok megakadályozhatják a rákos sejtek növekedését, fokozhatják, növelhetik a sugár-és a kemoterápiás kezelés hatékonyságát, a szervezet immunrendszerének ellenálló képességét.

Ugyanakkor az egészséges sejteket is megóvhatják a terápia alatt használt toxikus szerekkel szemben.

Forrás: Prasad KN, et. al. Komplex antioxidáló vitaminok mint a rákos betegségek hagyományos és kísérleti kezelésének kiegészítői. Z Onkol 31, 1201-1278 (1999).

Védjük sejtjeinket!

Háttér: A karotinok először az 1970-es évek közepén kerültek a figyelem középpontjába mint védő tápanyagok, amikor a US Department of Health and Human Services és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC, Betegség-ellenőrző és megelőző Központ) rámutatott a betegségek kockázatának csökkentésében betöltött szerepükre. 1986-ban a National Cancer Institute (Nemzeti Rákkutató Intézet) tudósa, Regina Ziegler további vizsgálatokkal felfedte az összefüggést a karotinok és a tüdőrák megelőzése között, és kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak zöldségekből és gyümölcsökből származó karotinokat az átlagosnál sokkal kisebb mértékben fordul elő rákos megbetegedés. A The National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES, a Nemzeti Egészséget és Táplálkozást Vizsgáló Kutatás) más tanulmányokkal egyetemben kimutatta, hogy a karotinoknak a szív egészségében is fontos szerepük van: nevezetesen csökkentik a szívbetegségek kockázatát. A jótékony hatásokra vonatkozó bizonyítékok rövidesen kiterjedtek a szem egészségére és a látás élességére, valamint az immunfunkcióra is.

GNLD kutatás: A GNLD Carotenoid Complex-ével kapcsolatos kutatás több mint 15 éven át tartott. A teljes értékű táplálékokból származó karotinok biológiai hatékonyságának bizonyításával kezdődött. Az

USDA kutatói is megerősítették ezt az eredményt majd bebizonyították a karotinok szívvédő (6-os grafikon) és sejtvédő erejét. Ezt követte további két tanulmány, amelyekben az USDA kutatói kimutatták a Carotenoid Complex az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásait (5-ös grafikon). 2001-ben a GNLD kutatói újra megerősítették a biológiai hatékonyságát a széles spektrumú étrendi karotinoknak.

A legújabb felfedezések: A karotin bevitel fontosságát alátámasztó bizonyítékok folyamatosan sokasodnak. A vezető egész ségügyi ’68atóságok aggályai az elégtelen karotin bevitel miatt olyan kampányokat eredményezett, amelyek célja tudatosítani az emberekben a fokozott karotin bevitel fontosságát.

A szív- és érrendszer egészsége: egy, a Harvard Orvosi Egyetemen 2004-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a vizsgált alanyok közül azoknál, akiknél a legmagasabb karotin szintet állapították meg (beleértve az alfa-karotint, béta-karotint, likopint, luteint és bétakriptoxantint), 40%-kal csökkent az ischemiás stroke (agyi infarktus) előfordulásának a kockázata azokhoz képest, akik vérében a legalacsonyabb szint volt mérhető.

Hasonlóképpen, egy 2008-as, 559 alanyt vizsgáló kutatás arról számolt be, hogy a sárgarépában megtalálható alfa- és béta-karotin megnövelt bevitele 17%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek által kiváltott elhalálozásokat (CVD44).

2006-ban 44 svéd kutató összefüggést állított fel a tartósan alacsony karotin, azon belül lutein, zeaxantin és cryptoxantin szint és a szív koszorúér betegségeinek előfordulása között. Az egészséges kontroll-csoportosok vérében jelentős mértékben volt magasabb a karotinszint.

A prosztata egészsége: A 90-es évek elejétől a tudományos kutatás arról számolt be, hogy összefüggés van a likopin és a prosz tata rák kockázatának a csökkenése között. Egy tanulmány kimutatta, hogy a paradicsomban található likopin, amennyiben 4-5-ször fo gyasztunk belőle hetente 25%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának a veszélyét. A két éven át tartó kutatás kimutatta, hogy a vérben egy 82%-os likopinszint emelkedés 42%-kal csökkentette a PSA szintet (prosztata-rák antigén).

Az immunrendszer egészsége: 2001-ben svéd kutatók megfigyelték, hogy azoknál az embereknél, akikben magasabb a karotin szint, nagyobb számú természetes ölősejt található. Mindez azt igazolja,

hogy összefüggés van a karotin étrenddel való bevitele, valamint az immunkapacitás és az egészség között.

A látás egészsége: Egy 48 hetes kísérleti beavatkozás során a kutatók tesztelték a luteinnel való étrend-kiegészítésnek látásvédő funkcióját olyan pácienseknél, akik retinitis pigmentosa (RP) betegségben szenvednek.

Az eredményekről így nyilatkoztak: „A 48 hétig tartó vizsgálat alatt a legtöbb mérés szignifikánsan lassúbb látásromlást mutatott ki a normálisan elvárható látásromlás üteméhez viszonyítottan”.

Szellemi teljesítmény: Egy 2007-es francia tanulmány összefüggést mutatott ki a karotinok és a kognitív teljesítmény között egészséges idősebb korosztályban. A tanulmány szerzője, Tasnime Akbaraly ezt állítja: „Ebben a kutatásban kimutattuk, hogy a vérben az alacsony szintű specifikus plazmakarotin (likopin és zeaxantin) összefüggésbe hozható a gyenge/rossz kognitív funkciókkal a vizsgált magasan képzett idős közösségben.”

Gyulladásos folyamatok: Egy 2005-ben, a Cambridge-i University kutatói által végzett vizsgálat kimutatta, hogy a legnagyobb mennyiségű (a top egyharmad) béta-kriptoxantint fogyasztó alanyok feleannyira vannak kitéve a sokízületi gyulladás kialakulása veszélyének, mint a csoport másik egyharmad, akiknél ennek a tápanyagnak a fogy asztása a legalacsonyabb. A kutatók ezt az eredményt úgy értékelték, hogy még egy csekély béta-kriptoxantin bevitel növekedés is jelentős mértékben csökkenti a gyulladásos betegségek, például a rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) kialakulásának kockázatát.

Carotenoid Complex

 • Karotenoidok komplex családja
 • Immun modulátor
 • Látás javítása
 • Oxidáció gátló hatás (44%)
 • Hatásvizsgálatok (USDA)
 • Védi a sejteket

Javasoljuk kiegészítésként:

 • Immunrendszer erősítésére
 • Allergia, asztma esetén
 • Daganatos megbetegedéseknél
 • Szürkületi vakság (farkasvakság) esetében

FONTE: EFFECTS OF A CAROTENE DEFICIENT DIET ON MEASURES OF OXIDATIVE SUSCEPTIBILITY AND SUPEROXIDE DISMUTASE ACTIVITY IN ADULT WOMEN; Free Radical Biology in Medicine, Vol. 17, No. 6, pp. 537 – 544, 1994.

 Flavonoidok: védelem az agynak és a szívnek!

Egy, a Jorunal of Neurochemistry hasábjain nemrég megjelent tanulmányban, a King’s College tudós csoportja megerősítette, hogy a táplálkozási flavonoidok, főleg a citromban levő eszpertin és naringenin, két sejtrétegen át az agyba jutnak és a BBB révén a tápanyagok itt fejtik ki hatásukat; a citromban levő flavonoidok hatolnak át legkönnyebben ezen a sejthártyán.

Ezek a flavonoidok úgy ismertek, mint erős antioxidánsok, a véredények és hajszálerek védőelemei, melyek képesek az agysejteket hosszú távon optimális állapotban tartani.

Az orvostudomány legfrissebb eredményeit közlő tanulmányok, melyek a flavonoidok által kifejtett hatásokat ismertetik a BBB-n keresztül, a GNLD Flavonoid Complex-ét szedők számára minden kétséget kizáróan jó hír. Az eszperetin és a naringenin e termék kulcsfontosságú öszszetevői, és a legújabb kutatások eredményei, melyek azt igazolják, hogy a BBB-n keresztül ez az a két legfontosabb flavonoid, ami az agy működésére hat, még inkább fontossá és értékessé teszi számunkra.

A szív- és érrendszer egészséges működésében egy fontos láncszem!

Az áfonya jellegzetes kék és piros színét adó pigmentek nem mások, mint vízben oldódó antioxidánsok, amiket flavonoidoknak hívunk. A zöldségek és gyümölcsök mellett, a borban és a teában is vannak flavonoidok. A tudományos kutatások azt igazolják, hogy a flavonoidok erősítik az antioxidációs folyamatokat, a sejtek egészségét valamint a szerves szövetek normális fejlődését és újraképződését. Sőt, a Journal of Agriculture and Food Chemistry hasábjain nemrég megjelent tanulmány egy flavonoidcsoportra, az un. többszörösen metilezett flavonoidokra (PMFs) hívta fel a figyelmet, amik képesek a rossz koleszterin az LDL vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein szintjét csökkenteni.

A probléma csak az, hogy hogyan tudjuk étrendünkbe bevinni ezeket a flavonoidokat a megfelelő mennyiségben nap mint nap, és ez a kérdés a fent említett tanulmányban is elhangzik. A GNLD étrendkiegészítői lehet a válasz azoknak, akik ki akarják használni a flavonoidok jótékony hatását. Főleg a Flavonoid Complex az, ami az antioxidásnok legkülönfélébb formáit szolgáltatja, beleértve a  többszörösen metilezett flavonoidokat is.

Flavonoid Complex

 • Flavonoidok komplex családja
 • A sejtek vizes részét védi az oxidációval szemben
 • Javítja az immunrendszer működését
 • Szív és érrendszer védelmére
 • Immunrendszer erősítésére
 • Állómunkát végzőknek

Megjegyzés: Interaction between flavonoids and blood-brain arrier: in vitro studies, Journal of Neurochemistry, Vol.85,No.1,2003,180-192©2003

Keresztesvirágúak

ÉS AZ EMLÔ-, PETEFÉSZEK- ÉS PROSZTATADAGANAT KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATA

Egy másik fontos tanulmány, melyet a Washington állambeli Georgetown Egyetem kutatói végeztek, és amit a British Journal of Cancer-ben (94 fejezet, 407-426. oldal) közöltek, a keresztesvirágúakban

található fitonutriensek, a 3-indol-karbinol, a genistein a szójában található izoflavon erejét vizsgálták, valamint, hogy segítségükkel hogyan lehet a BRCA1 és BRCA2 gének koncentrációját csökkenteni. Az 1990-es évek közepén fedezték fel ezeket a géneket, BRCA rövidítés az angol breast cancer szavakból ered.

Eliot Rosen vezetőkutató megmagyarázta, hogy a „BRCA gének normális esetben az emlősejtek egészséges működését biztosítják, előfordulnak azonban genetikai eltérések, melyek jelentősen növelik

emlőrák kialakulásának a kockázatát, melyek mögött sok esetben a BRCA1 és a BRCA2 gének mutációi állnak”.

kísérlet során megállapították, hogy koncentrációjuk emlőrák esetében 5-ről 10-szeresre emelkedett, a prosztatadaganat esetében pedig 8-ról 16-szorosra. A három fitonutriens együttes használata „nagyon hatásosnak bizonyult a BRCA termelésre. Rosen professzor így foglalata össze az eredmények kiértékelését:

Most már világos, hogy e fontos gének működését befolyásolhatjuk étkezéssel. Létezik egy molekula szinten történő folyamat, ami megmagya rázhatja a daganatok megelőzése és étkezés közti összefüggést.”

GNLD CRUCIFEROUS PLUS

Cruciferous Plus a nyersanyagként felhasznált növényekben található fitonutriensek teljes skáláját tartalmazza; ezek közé tartozik a retek, a zöld káposzta, zsázsa, fekete mustár és a brokkoli is. Ezek mellett Cruciferous Plus, narancsból, édesgyökérből és szójamagból kivont értékes összetevőket is tartalmaz. A Cruciferous Plus elsőosztályú étrend-kiegészítő és a GNLD „varázslatos” 3+2+1 formula fontos eleme.

 • Keresztesvirágú növények kivonata
 • Csökkenti számos kémiai anyag káros hatását
 • Védi a sejtjeink DNS állományát
 • Hormonális típusú daganatoknál: gyomor,
 • emlő, prosztata, nemi szervek, tüdő, vastagbél
 • Immunrendszer erősítésére

Betaguard

A mai világban nagyon nehéz, sőt majdnem lehetetlen elkerülni a környezetszennyezés okozta káros hatásokat. A kipufogó gáz, a cigaretta füst, az ipari létesítmények által kibocsájtott gázok valósággal elborítanak. Mindenesetre van arra lehetőség, hogy megvédjük magunkat. Tudományos kutatások igazolják, hogy léteznek olyan tápanyagok, melyek védelmet nyújtanak a környezetbe kerülő mérgező anyagokkal szemben, ugyanakkor a szervezet ellenálló képességét is erősítik. Az ilyen fajta védekezés mindannyiunk számára fontos, azonban az ipari illetve nagyvárosi, fokozottan szennyezett környezetben valósággal döntő fontossággal bír.

A Betaguard a GNLD exkluzív formulája, amit pontosan azért fejlesztettek ki, hogy képes legyen szervezetünk természetes védekező rendszerének segíteni a környezeti szennyezések okozta káros hatások ellensúlyozásában. Ez lehet az Ön védőpajzsa!

Az utóbbi években foganatosított, az étrend-kiegészítőkre, azok összetevőire, hatóanyagaira vonatkozó európai rendeletek és szabályozások lehetővé tették számunkra, hogy az Európában forgalmazott Betaguard összetételét tökéletesítsük, a dr. Furst – a GNLD Tudományos Tanácsadó Testületének alapítója – által kidolgozott eredeti összetételének megfelelően.

Természetes anyagokból származó méregtelenítő tulajdonsággal rendelkező tápanyagok széles skáláját tartalmazza, melyek védenek a szennyezésekkel szemben; emellett antioxidánsokat is tartalmaz, melyek semlegesítik a szabad gyökök okozta károkat.

• Továbbfejlesztett összetétel, könnyen lenyelhető tabletták

• Szélesebb karotenoid spektrum és több E-vitamin a sejtek és szövetek zsíros részének védelme érdekében

• C-vitanmin és szelén a sejtek és szövetek vizes részének védelme érdekében

• Az új összetétel a három legfontosabb méregtelenítő B-vitamint – riboflavin, niacin és piridoxin – valamint az esszenciális magnéziumot is tartalmazza, ezek együttesen segítik a mérgező anyagok semlegesítését

• Az új formula krómot tartalmaz a szervezet védelme érdekében

• Egy esszenciális nyomelem, a jód is megtalálható az új termékben.

Vélemény, hozzászólás?