Szív- és érrendszeri betegségek / stroke

• Kb. 17 millió munkaképes korú ember halálát okozzák évente!

• Ez 30%-a az összes halálozásnak a világon!

– Magyarországon 51%-a az összes halálozásnak

– Magyarország az első helyen áll az európai átlag háromszorosával

– Az egészségtelen táplálkozás akár 80%-ban is szerepet játszhat!

A tudósok felfedeztek három olyan csodálatos élelmiszert, amelyek megmenthetik életünket.

A kutatók jó ideje rájöttek arra, hogy amint a helytelen táplálkozás növeli a fent említett betegségek kockázatát, ugyanúgy csökkenti ezt a megfelelő étrend!

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy egyes élelmiszerek a többinél gazdagabbak olyan tápanyagokban, amelyek óvják a szív állapotát, és olyan hihetetlen védelmet biztosítanak, amely jelentősen csökkenti a kockázat veszélyét! Melyek azok az anyagok, amelyek óvják a szív egészségét? Annak ellenére, hogy mindannyiunk rendelkezésére állnak, csak néhányan fogyasztunk belőlük elegendőt; a kutatók egyöntetű véleménye, hogy e tápanyagok hiányában sokan értelmetlenül halnak meg.

1) AZOK A CSODÁLATOS ZSÍROK

Önök bizonyára azt gondolják, hogy minden zsír káros. A háziorvosuk az ajánlja, hogy kerüljék a zsírfogyasztást, és a reklámok is csökkentett zsírtartalmú élelmiszerekkel bombázzák a fogyasztókat. Folyton azt hallják, hogy a zsírok a fő felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, és a zsírfogyasztás növeli a kardiovaszkuláris betegségek, valamint az agyvérzés okozta halálozások veszélyét. De vajon tudják-e, hogy léteznek jó, sőt egyenesen CSODÁLATOS ZSÍROK, amelyek gyakorlatilag életet menthetnek, zsírok, amelyekből minél többet fogyasztanak, annál kedvezőbb a hatásuk a szívre? Igen valóban léteznek!

Ezeket a zsírokat a Grönladon élő eszkimók tanulmányozása során fedezték fel a tudósok.

Annak ellenére, hogy ezek az emberek nagy mennyiségű zsíros ételt fogyasztanak, körükben elenyésző a kardiovaszkuláris megbetegedések száma. Étrendjük vizsgálata során aztán arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az eszkimók által fogyasztott zsírok az általuk rendszeresen étlapon lévő, nagy mennyiségű halból származnak. Ezen kívül azt is megállapították, hogy hal csodálatos zsírokban bővelkedik: ezek az Omega-3 zsírsavak.

Az Omega-3 zsírsavak: vérünk egészségének a kulcsa.

Az Omega-3 nevű zsírsavak képesek módosítani a vér kémiai összetételét. Először is, csökkentik a triglicerid szintjét, amely a vér zsíros részét képviseli. Másodszor, megakadályozzák az artériák eltömődéséhez is vezető véralvadék képződését, csökkentve bizonyos sejtek aggregációs képességét és a vér sűrűségét, csökkentve ezáltal a vörös vérsejtek merevségét. Harmadszor pedig csökkentik a

vérnyomást. És végül, de nem utolsósorban, az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az aritmia veszélyét is ( a szívdobogás szabálytalansága vagy ki-kimaradása), amely a váratlan rosszullétek gyakori oka.

Akár 70%-kal is csökkenthetik a kockázatot!

A tudományos adatok világosan beszélnek: az Omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel megóvhatjuk magunkat a világ első számú „gyilkosától”. Valóban: a halakból származó Omega-3 zsírsavak bevitele és a legelterjedtebb végzetes szívbetegség, szívinfarktus csökkentés között közvetlen kapcsolat van.

A Journal of the American Medical Association által publikált érdekes kutatás bebizonyította, hogy azoknál a személyeknél, akik hetente fogyasztanak halzsiradék alapú ételeket, 50%-kal csökken a szívinfarktus

kialakulásának veszélye, azokkal ellentétben, akik egyáltalán nem esznek halat! Azok, akik igazán nagy mennyiségben fogyasztanak Omega-3-ban gazdag halat, akár 70%-kal is csökkenthetik a veszélyt!(2)

2) ÁLLÍTSÁK MEG AZ ARTÉRIÁKAT ELTÖMÍTŐ VÉRLEMEZEK KÉPZŐDÉSÉT, MÉG MIELŐTT KÉSŐ LENNE!

A vérlemezkék szó szerint megölhetik az embert. Amikor ez a „zsírraktár” felgyülemlik a vérben, az lelassíthatja, sőt meg is állíthatja a véráramot. Ez az érelmeszesedésnek nevezett halálos állapot az infarktus és az agyvérzés legfőbb okozója. Hogyan kerüljük el ezeket? A legújabb tudományos kutatások szerint nagyon sokat segíthetnek a szív egészségének megőrzésében a legfontosabb természetes antioxidáns, az E-vitamin által biztosított jótékony hatások. Gyakorlatilag lehetetlen elegendő E-vitamint elfogyasztani a táplálkozás alkalmával, ezért a megfelelő mennyiség biztosításának egyetlen módja a táplálékkiegészítés. A tudósok bebizonyították, hogy az elegendő mennyiségű E-vitamin fogyasztása meglepően jó hatással van szervezetünkre.

87.000 ápoló nem tévedhet!

Egy innovatív, hosszú távú, 87.000 egészséges betegápoló bevonásával végzett kutatás során a Harvard tudósai valami meglepőre lettek figyelmesek: azoknál az ápolónőknél, akik két éve, vagy annál régebben naponta egészítették ki étrendjüket E-vitaminnal, 41%-kal alacsonyabb volt az infarktus és az agyvérzés kockázat!(3)

Az orvosok kedvenc vitaminja

A Harvard kutatói több mint 39.000 orvost vizsgáltak meg, és rájöttek arra, hogy egészségük egyik titka az E-vitaminban kereshető.

Azoknál az orvosoknál, akik minden nap Evitaminos táplálékkiegészítőt fogyasztottak, 37%-kal csökkent a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulása(4).

Ez E-vitamin felveszi a harcot a szív legádázabb ellenségeivel

Az E-vitamin megóvja a vér zsírjait a arterioszklerózisos vérlemezek kialakulásáért felelős oxidáció ellen; ez a halálos ellenség képes növelni és összehozni az artériák járatait. Ez a vitamin hatalmas erejével megóvja szívünket a szabad gyökök káros hatása ellen. A magukra hagyott szabad gyökök nagy mértékben károsítják a sejtzsírokat, a fehérjéket, valamint a DNS-t. Amikor azonban az E-vitamin működésbe lép, kétféleképpen semlegesíti a szabad gyököket: először is csökkenti a káros hatásukat, hiszen elhárítja azokat, még mielőtt bajt okoznának, másodszor pedig megszakítja a szabad gyökök káros láncreakcióit, miután azok már beindultak!

Az E-vitaminnal a szabad gyököknek esélyük sincs a győzelemre!

Honnan tudjuk, hogy eleget szedünk-e belőle?

Ahhoz, hogy épp csak megközelítsük a tudósok által ajánlott adagot, hatalmas mennyiségű élelmiszert kellene fogyasztanunk, pl. több kilogrammnyi spenótot. Ebből is látszik, hogy az étrend-kiegészítés az egyedüli módja annak, hogy valóban eljuttassuk szervezetünkbe a védelemhez szükséges napi E-vitamin mennyiséget.

Azonban mielőtt hanyatt-homlok elrohannának, ahogy beszerezzenek valami ósdi E-vitaminos  készítményt, valamit tudniuk kell:

jó néhány ilyen készítmény még arra sem méltó, hogy egyáltalán beszéljünk róla. Az alábbiakat kell keresnünk:

1. A természetben megtalálható „Evitamin család” tagjait.

A kutatók bizonyították, hogy az E-vitamin család tagjainak kombinációja teljesebb védelmet nyújt, mint az, ha csak egyfélét használnánk!(5)

2. A természetes összetevőket!

Ha az E-vitaminos készítmény dobozára egy „d” betűt nyomtattak a termék összetevői elé (pl: d-alfa-tokoferol), tudniuk kell, hogy természetes komponensekről van szó. De ha „dl”-t látnak, legyenek óvatosak, mert azt jelenti, hogy szintetikus termékról van szó, amely nélkülözi a természetes E-vitamin

erejét! A tudósok rájöttek arra, hogy a természetes E-vitamin kétszer hosszabb ideig raktározódik a szervezetünkben, mint annak szintetikus változata(6), így aztán jótékony hatása is tovább tart!

3) FELFEDEZTÉK AZ EURÓPAIAK TITKÁT

Gondolják csak el: az európai emberek sok, az artériára káros zsíros ételt fogyasztanak, szívük mégsem szűnik meg dobogni! Vajon miért?

1300 kutatás irányul a fokhagymára!

Az európaiak megértették a fokhagyma erejét, és századokon keresztül rendületlenül fogyasztották egészségük és erejük megőrzése érdekében. A német kormány nagy előrelépést tett: hivatalosan is elismerte a fokhagymának a szívre gyakorolt jótékony hatását, és ma már visszatéríti számos,

fokhagyma alapú táplálékkiegészítő árát azoknak, akiknek bizonyítottan szívbetegségük van! Úgy tűnik, hogy az európaiak felfedeztek valamit, amivel a tudósok is mélységesen egyetértenek. Ma több mint 1300 tudományos kutatás támasztja alá a fokhagyma és a többi hagymaféle (póréhagyma, vöröshagyma) fogyasztásának helyességét a szervezet, és főképpen a szív-és érrendszer egészségének megőrzése érdekében. A németek meghatározták azt a szintet, amely a terápiás alkalmazás határértéke szívünk egészségének megőrzésére: ez a mennyiség napi 4000 mikrogramm a fokhagyma allicinként ismert különleges anyagból. Ez az anyag a fokhagyma legfontosabb aktív összetevője, amely hihetetlen erejével rendkívül kedvező hatást gyakorol a szívre! A kutatás rámutat arra, hogy ez a mennyiség csökkentheti a koleszterint(7), feloldja a véralvadékot(7),megakadályozhatja a szívroham kialakulását(7), elősegítheti az optimális szív- és érrendszeri állapot megteremtését(8), normalizálhatja a koleszterin és triglicerid  szintjét(9,10,11), hozzásegíthet az egészséges vérnyomás eléréséhez(12,13) és megteremtheti a vérlemezkék normális aggregációját(14,15)!

Kövessék a németek példáját, szedjenek jótékony hatású fokhagymatartalmú étrend-kiegészítőt.

De legyenek óvatosak: a gyomorsav szétroncsolhatja az allicint, még mielőtt az kifejthetné hatását. Legyenek biztosak abban, hogy a készítmény megfelelő időben eljuttatja a szívhez az áldott allicint. Egyszóval: válasszák a megfelelő terméket, hogy fáradozásuk ne legyen hiábavaló!

Bibliográfia

1. Simopoulos AP, Omega-3Fatty Acids in Healt and Disease and in Growth and Develpment. Am j Clin Nutr 54: 438-463, 1991.

2. Siscovick DS et al, Dietary Intak and cell Membrane Levels of Long-chain n-3Polyunsaturated Fatty Acids and the Risk of Prmary Cardiac Arrest. JAMA 274: 1363-1367, 1995

3. Stampfer MJ el al, Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in xomen. N Engl J Med 1993: 328: 1444-9.

4. Rimm EB et al, Vitamin E consumption and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med 1993: 328: 1450-6.

5. Groff JL et al, Advanced nutrition and human metabolism, West Coast publishing company, 1995.

6. Flynn ME, Envir Nutr, 19(9):1-2, Sept 1996.

7. Carper J. Ancient Antiaging Star: Why You need Garlic to Stop Aging. In: Stop Aging Now! Pp. 158-167, Harper Collins Publisher, New York, 1995

8. Lin RL, In: Functional foods: Designer foods, pharmafoods, nutraceut, Goldberg I ed, Chapman & Hall, New York, 393-449, 1994.

9. Agarwal KC, Med Res Rev, 16: 111 – 124, Jan 1996.

10. Ahluwalia P et al, Nutr Sci Vit, 35: 155-161, 1989.

11. Warshafsky S et al, Ann Intern Med, 119: 627-628, 1993.

12. Silagy CA et al, J Hyperten, 12: 463-468, 1994.

13. Kieswetter H et al, Eur J Clin Pharmacol, 45: 333- 336, 1993.

14. Apitz-Castro R et al, Throm Res 42: 303-311, 1986.

15. Chutani SK et al, Athero 38: 417-421, 1981

 

Vélemény, hozzászólás?